Harjutie voitti ylivoimaisesti Vuosisadan tie -äänestyksen. Vuosisadan tiellä ei ole tärkeintä määränpää vaan matka.

Suomen kansa on äänestänyt Punkaharjun Harjutien Vuosisadan tie –äänestyskilpailun voittoon selkeällä erolla muihin finalisteihin. Tien vahvuuksiksi voidaan lukea tien vaiheikas historia, tien varrelta löytyvät kiinnostavat matkailukohteet, tieltä avautuvat maisemat ja tietä ympäröivä upea luonto.

Savonlinnan kaupungin teknistenpalveluiden johtaja Harri Halko kiittää kansaa ja Maaseudun tulevaisuuden lukijoita Harjutien saamasta tunnustuksesta.

”Harjutien perustamistyöt toteutti luonto viimeisen jääkauden myötä. Ihminen on käyttänyt harjua liikkumiseen jo vuosisatoja, mutta merkittävämpiin tien rakennustöihin ryhdyttiin 1700-luvulla. Voitaneen todeta, että sen aikainen rakennustekniikka säästi harjumaiseman tuleville sukupolville. Nykyisellään Harjutie palvelee alueen matkailu- ja palvelutoimijoita ja heidän asiakkaitaan. Liikuttaessa Harjutiellä voi nauttia luonnon kauneudesta, tuntea mielenrauhaa ja kun oikein keskittyy, niin voi jopa kuulla vuosisatojen taakse hevosten hirnahtelun ja kavioiden kopseen sekä vankkureiden pyörien kolinan. Aika menettää merkityksen ja voi todeta: Tällä tiellä tärkeintä ei ole määränpää, vaan matka.” kertoo Harri Halko.

Liikenneviraston pääjohtaja Antti Vehviläinen toteaa:

”Tie syntyy yhteyksien tarpeesta, yhteydet muodostivat jo varhain verkon. Tieverkko puolestaan loi vuorovaikutusta ja vaurautta. Nykyisin tieverkko on Suomelle ja suomalaisille yhtä tärkeä. Se on liikkumisemme perusta ja elinkeinoelämän mahdollistaja. Tiet ja verkko ovat kehittyneet vuosien varrella ja samalla niiden tärkeys on vain kasvanut. Tiet siis ansaitsevat palkintonsa. Palkittu Vuosisadan tie on nyt ja ennen todellinen suomalaisen vuorovaikutuksen ja vaurauden luoja.”

Kilpailussa annettiin kokonaisuudessaan yli 7000 ääntä.  Finaalissa Harjutie sai 42 % äänistä, Raatteentie 30 %, ja Päijänteen saaristotie 28 %.

Kilpailu toteutettiin yhteistyössä Maaseudun tulevaisuus –lehden kanssa. Äänestäminen tapahtui Maaseudun tulevaisuuden nettisivuilla.

”Vuosisadan tie -kilpailu tavoitti lukijoidemme mielenkiinnon hienosti. Tiet ovat edelleen olennaisia paitsi Suomen talouskasvulle myös maakuntien mielenmaisemalle. Niiden merkitys on odotettua syvempi. Aihepiiri on tässäkin suhteessa lehdellemme mitä osuvin”, toteaa päätoimittaja Jouni Kemppainen Maaseudun Tulevaisuudesta.

Alkukilpailussa kisasi yksitoista tietä eri puolilta Suomea. Maaseudun tulevaisuuden lukijat olivat saaneet äänestää yhden tien kilpailuun. Lehden lukijoiden äänillä kisaan nousi finaaliin yltänyt Päijänteen Saaristotie Asikkalasta. Muut finaaliin etenijät olivat Raatteentie Suomussalmella ja Harjutie Punkaharjulta Savonlinnasta. Finalisteihin pääsi tutustumaan Maaseudun tulevaisuuden sivuilla niistä tehtyjen esittelyvideoiden kautta.

Matkailuteiden suuri suosio yllätti kisan järjestäjät.

”Ennakkoon arvelimme, että johtoon menisivät valtakunnan logistisesti merkittävät päätiet, mutta teiden arvokas historia ja silmiä hivelevät maisemat veivät voiton.” toteaa Suomen Tieyhdistyksen toimitusjohtaja Nina Raitanen.

”Kauniit maisemat matkan varrelta jäävät muistiin. Vierailija muodostaa usein mielikuvan ohi ajettavista kaupungeista ja paikoista tieltä avautuvan maiseman kautta”, Raitanen jatkaa.

 

Raatteentie on suomalaisille tuttu talvisodan kohtalonhetkistä. Suomi saavutti Raatteen taistelussa merkittävän torjuntavoiton.

 ”Nykyisin tie tunnetaan matkailutienä, jonka varrella on suomalaisten, ukrainalaisten ja venäläisten pystyttämiä muistomerkkejä.  Tien varrella on kiinnostavia matkailukohteita ja matkailua onkin kehitetty yhdessä Venäjän ja Suomussalmen naapurikuntien kanssa. Tie oli merkittävä yhteys Vienan suuntaan aina 1920-luvulle saakka. Tällä hetkellä tie palvelee matkailua, paikallista asumista ja maa- ja metsätalouden kuljetuksia.” kertoo Suomussalmen tekninen johtaja Antti Westersund.

”Päijänteen saaristotie on valittu Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi vuonna 2014”, kertoo Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka 

”Reitiltä pääsee helposti poikkeamaan katsomassa nähtävyyksiä, tutustumassa kyliin ja käyttämään lukuisia palveluita. Niin matkailijoille kuin paikallisille reitti on ainutlaatuinen. Sen varrelta pääsee maisemiin ”kiinni” ja liikkuja kietoutuu maisemiin jo suoraan autosta. Vapaa-ajan asukkaat kuvaavat reittiä mieltä rauhoittavaksi mökkitieksi. Loma alkaa jo matkalla. Reittiin kuuluva Pulkkilanharju on oma luku sinänsä, jääkauden muovaama luonto on käsin kosketeltavissa ja aistittavissa. Tiellä liikkuessa tuntee olevansa kuin osa Päijänteen kansallispuistoa ja harvassa paikassa pääsee ajamaan kansallispuiston läpi”, Rinna Ikola-Norrbacka jatkaa.

 

Kilpailun # on ollut SOME:ssa #vuosisadantie. 

Jaa sosiaalisessa mediassa