Suomen surkein kylätie 2022 kokosi juhlijoita Siikajoen Ruukin torille

Suomen surkein kylätie kuvakilpailun voittajaa juhlittiin perjantaina 9.12.2022 Ruukin torilla Siikajoen joulunavajaisissa.

Tilaisuudessa palkittiin valokuvakilpailun voittaja Olli Alakorva ja muistettiin myös Siikajoen kuntaa, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusta ja Revonlahden kylätoimikuntaa.

Siikajoen kunnan Suomen surkein kylätie -kunniakirjan vastaanotti kunnanjohtaja Pertti Severinkangas. Hän iloitsi, että kuva Siikajoelta sai äänestäjät liikkeelle ja että kilpailu nosti valtakunnallisesti tärkeän tieasian keskusteluun.

Kuvakilpailulla haluttiin herättää päättäjien ja kansalaisten huomiota maaseudun tieverkon arkirealismiin. Tieverkolla ympäri Suomea on monenlaisia haasteita kuten kelirikkoa, nimismiehenkiharaa, kuoppia, painaumia, vettä väärissä paikoissa ja halkeamia. Kuvakilpailun kahdeksan finalistia esitteli kaikkia näitä haasteita. 

–Voittokuvassa tie näyttää lähinnä käännetyltä pellolta ja auto on pohjiaan myöten jumissa. Suomalaiset ehkä tunnistivat hyvin kuvan tilanteen ja halusivat antaa äänensä Olli Alakorvan ottamalle kuvalle, Suomen Tieyhdistyksen Liisa-Maija Thompson arvelee.  

Suomen kylät ry ja Suomen Tieyhdistys jakoivat kannustuspalkinnon myös Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle. Kunniakirjan vastaanotti suunnitteluyksikön päällikkö Risto Leppänen. Leppänen harmitteli, että kustannusten nousu on kurittanut perusväylänpitoa.  Käytettävissä oleva raha riittää aina vain vähempään.

On järjetöntä, että maaseudun tieverkko päästetään rapistumaan vaikeasti korjattavaan kuntoon. Perusväylänpitoon tarvitaan rahaa, Suomen Kylät ry ja Suomen Tieyhdistys ry kuuluttavat yhteen ääneen.

–Maaseudun tieverkko tuottaa elämisen mahdollisuuksia niin maaseudulle kuin kaupunkeihin.  Maatalous, suomalainen ruoka, asuminen, metsätalous, energiantuotanto, huoltovarmuus ja energiaverkojen kunnossapito tarvitsevat toimivan ja turvallisen tieverkon, Thompson jatkaa.

Vaikka Suomen ensimmäinen Suomen surkein kylätie kilpailu päättyy, työ maaseudun ja sen tieverkon puolesta jatkuu, kertoo toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto, Suomen Kylät Ry:stä.

Suomen Kylät ry ja Suomen Tieyhdistys ry etsivät lokakuussa Suomen surkeinta kylätietä kuvakilpailulla. Kilpailulla haluttiin kiinnittää huomiota maaseudun tiestön kasvavaan korjausvelkaan sekä tiestön kunnon vaikutuksiin Suomen huoltovarmuuteen ja kansalaisten turvallisuuteen. Suomen surkein kylätie valittiin Maaseudun Tulevaisuuden verkkosivujen yleisöäänestyksellä. Kuvakilpailun voittajaksi kahdeksasta finalistista valikoitui valokuva, joka on otettu Pohjois-Pohjanmaalla, Siikajoella, Siikajoentien (maantie 807) soratiepintaisella osuudella.

 

Lisätietoja: Liisa-Maija Thompson, Suomen Tieyhdistys p. 040 567 4999, liisa-maija.thompson@tieyhdistys.fi

Aleksi Koivisto, Suomen Kylät ry p. 040 509 1365, aleksi.koivisto@suomenkylat.fi

 

Aiemmat tiedotteet: 

25.11.2022 https://www.epressi.com/tiedotteet/logistiikka-ja-liikenne/suomen-surkein-kylatie-loytyy-pohjois-pohjanmaalta.html

9.12.2022 https://www.epressi.com/uutishuoneet/suomen-tieyhdistys-ry.html

 

Suomen Tieyhdistys ry

on teiden ja niiden kestävän käytön asiantunteva ja vahva vaikuttaja. Tieyhdistys toimii aktiivisena vaikuttajana teiden rahoituksen, kestävän käytön ja alan osaamispääoman vahvistamiseksi. Tavoitteena on arjen sujuvuus sekä koko Suomen elinvoimaisuus. Yhdistys on yksityistieasioiden johtava asiantuntija Suomessa ja kouluttaa tieisännöitsijöitä tiekuntien avuksi TIKO-koulutuksessa sekä muita tahoja yksityistieasioiden korkeakoulussa.

 

Liitteet:

https://www.epressi.com/media/userfiles/153252/1670757097/kuvaaja-olli-alakorva-suomensurkeinkylatie.png

https://www.epressi.com/media/userfiles/153252/1670757097/suomen-kylat-ry.png

https://www.epressi.com/media/userfiles/153252/1670757097/sty_logo.png

https://www.epressi.com/media/userfiles/153252/1670757098/severinkangas-koivisto-thompson-kuva-esa-aunola.jpeg

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon: https://www.epressi.com/uutishuoneet/suomen-tieyhdistys-ry.html

Jaa sosiaalisessa mediassa