Yksityisteiden peruskorjauksiin rahaa tarjolla ennätyspaljon

Yksityisteiden peruskorjaukset ovat ajankohtaista suurella osalla suomalaisista tiekunnissa, kun korjausvelkaa on kerätty vuosikymmeniä. Oman tiekunnan tiet kannattaisi nyt hoitaa kuntoon, koska hyväkuntoinen tie säästää suoraan vuotuisissa kunnossapitokuluissa ja on hyvä sijoitus tuleviksi vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi.

- Rahaa on tarjolla ennätyspaljon ja nyt pitäisi kiireellä lähteä tiekunnissa tutkimaan erityisesti siltojen kuntoa, sanoo Suomen Tieyhdistyksen johtaja Simo Takalammi.

Takalammi muistuttaa valtionavustusten rahamäärän olleen pitkään muutamassa miljoonassa, mutta nyt budjetissa rahaa on varattu 23 miljoonaa euroa ja aiemmilta vuosilta siirrettyä rahaa on käytettävissä 44 miljoonaa euroa. Nyt on hyvä mahdollisuus hoitaa omat tiet kuntoon ja kuroa umpeen pitkään kerrytettyä korjausvelkaa.

- Tiekuntien on nyt herättävä tutkimaan tiensä kuntoa ja ryhtyä suunnittelemaan perusparannusta. Valtaosalla yksityisteistä on ainakin jonkinlaisia perusparannustarpeita. Kuivatukseen liittyvät seikat, kuten ojien perkaus ja rumpuputkien vaihtaminen ovat tärkeimpiä keinoja tien kantavuuden varmistamisessa, kertoo Simo Takalammi.

Takalammin mukaan erityisesti sillat ovat kohde, jotka tiekuntien on syytä varmistaa. Siltojen kuntoa on seurattava vuosittain.

- Erityisesti sillat huolestuttavat niiden sisältämän suuren riskin vuoksi ja nyt siltaremonttia ei ole syytä lykätä, koska valtiolta on saatavana hyvin avustusrahaa, Simo Takalammi tiivisti näkemyksensä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Liittyvät henkilöt