Liikenteen kehittämisen ja kansainvälisten kontaktien erikoisosaaja

Kristian Appelin kesätöistä 1970-luvun alussa avautui tie uralle, johon on sisältynyt sekä konsulttiyritys Traficonin pitkä kehityskaari, että henkilökohtaisia saavutuksia ja aktiivisuutta alan kansainvälisillä foorumeilla.

Kristian Appel on liikennesuunnittelun konsulttitoimisto Traficonin perustajaosakas ja entinen pitkäaikainen toimitusjohtaja, joka työskentelee edelleen yrityksessä erityisasiantuntijana ja hallituksen puheenjohtajana.

Appel syntyi Helsingissä vuonna 1949 ja vietti kouluvuotensa Lauttasaaressa. Hän valmistui Teknillisestä korkeakoulusta liikennetekniikan diplomi-insinööriksi vuonna 1974 sekä Hankenista diplomiekonomiksi vuonna 1981.

Ensituntumaa tie- ja liikennealan arkeen Appel sai jo vuonna 1971 alkaneissa kesä- ja tuntitöissä insinööritoimisto Viatek Oy:ssä (nyk. Ramboll). Työskenneltyään jonkin aikaa myös O. Smedsin insinööritoimistossa hän päätyi vuonna 1977 insinööritoimisto Y-Suunnitteluun, jossa toimikin sitten projektipäällikkönä 12 vuotta.

Samalla mielessä kypsyi ajatus omasta yrityksestä, jonka ”tavoitteena ei olisi ikuinen kasvu vaan paras asiantuntemus”. Vuonna 1989 Y-Suunnittelun nelihenkinen liikennesuunnitteluryhmä lähtikin perustamaan Appelin nimeämää Traficon Oy:tä. Sen erityisosaamiseksi määriteltiin teiden yleissuunnittelu, liikennevalot ja muu liikenteenohjaus- ja liikennesuunnittelu sekä teiden valaistuksen suunnittelu.

– Lainasimme alkurahoituksen asuntovakuuksilla pankista, mutta sitten iski talouslama. Suomi devalvoi ensin noin 30 % ja vielä 10 % lisää – ja lainat kasvoivat vastaavasti. Niistä selvittyämme ei Traficon ole enää ottanut lainaa. Emme myöskään ole hakeneet yhteiskunnan tukia, sillä mielestäni yritysten liikeideaan täytyy sisältyä myös kannattava toiminta, Appel sanoo.

Hän toimi alusta asti Traficonin toimitusjohtajana jatkaen tehtävässä yhtäjaksoisesti 28 vuotta ja vielä myöhemminkin vuoden verran. Hänen johdollaan yrityksen sisäiset prosessit saatiin kehitettyä nykyiseen muotoonsa.

Kansainvälistä yhteistyötä monella rintamalla

Vajaan neljän vuosikymmenen aikana Traficon on toiminut Suomessa alan edelläkävijänä, joka on elänyt tiiviisti mukana teknologian ja markkinan tarpeiden muutoksissa. Jos toiminnan pääpaino oli aluksi fyysisessä suunnittelussa, on se sittemmin laajentunut yhä enemmän kansainväliseen tutkimustoimintaan sekä siitä seuraaviin kansallisiin selvityksiin ja ohjeisiin.

– 1990- ja 2000-luvuilla saimme hyvän jalansijan EU-rahoitteisissa ITS eli Intelligent Transport Systems and Services -kehitysprojekteissa, joissa meille kehittyi laaja asiantuntijaverkosto. Olemme tuoneet Suomeen huipputietämystä alan aiheista, kuten tiemaksut, tunneliturvallisuus ja riskianalyysit, automaattiliikenne ja -ajoneuvot, Appel kertoo.

– Henkilökohtaisesti koen merkittäviksi töiksi muun muassa 1990-luvun alkupuolella tekemäni Suomen ensimmäiset selvitykset tiemaksuista ja pääkaupunkiseudun liikenteen hallinnasta. Arvostan myös korkealle Pohjoismaisella tasolla laadittua laajaa ITS Terminology -sanastoa, jonka tuottamiseen osallistuin Suomen edustajana. Se on ainutlaatuinen maailmassa.

Appel on toiminut pitkään Pohjoismaiden tie- ja liikennefoorumin eri jaostoissa sekä PTL:n Suomen osasto ry:n hallituksessa.

– Liityin joihinkin PTL:n jaoksiin jo 1990-luvulla, ja sain henkilökohtaisia kontakteja, jotka avasivat tietä Pohjoismaisiin piireihin ja hankkeisiin sekä edelleen EU-projekteihin. Pohjoismaissa on hyvin samankaltaiset yhteiskunnat, kulttuurit, lainsäädännöt ja säätkin, joten kansallisilla selvityksillä on pätevyyttä yli rajojen.

Tulevaisuus tuo tien päälle lisää älyä

Appelia jaksaa edelleen kiehtoa liikenteen laaja merkitys osana yhteistä arkeamme: se koskettaa kaikkia ihmisiä, joten kaikki ovat siinä ns. asiantuntijoita.

– Olen myös nauttinut voidessani seurata uuden teknologian käyttöönottoa erityisesti liikennevaloissa ja älyliikenteessä. Alkuvuosina liikennevalot olivat relepohjaisia, sitten tulivat mikroprosessorit ja anturit, joiden avulla valot saatiin joustavammiksi. Nyt puhutaan jo tekoälystä. Mitähän seuraavaksi?

Liikenteen tulevaisuudesta kysyttäessä Appel mainitsee muutamia avainteemoja. Hän ennustaa Suomeenkin tulevan vielä teiden käyttömaksuja, joilla myös sähköautot osallistetaan infrastruktuurin rahoittamiseen. Sähköautojen raskaat akut ja latausinfrastruktuurin hän näkee kalliina välivaiheena, josta kehitys etenee vihreästi tuotettua vetyä käyttäviin polttokennoihin.

– Jo nyt fyysisen infran digitaaliset mallit ja automaattinen tiedonkeruu edistävät tienpitoa sekä liikkumista ja sen turvallisuutta. Samalla ne mahdollistavat ajoneuvojen tukitoimintoja, jotka helpottavat ajosuoritusta, toteaa Appel.

Liikkuvaa elämää riittää liikenteen ulkopuolellakin

Nykyään Appel on jo periaatteessa eläkkeellä, mutta työskentelee edelleen Traficonissa noin 1/3:n työpanoksella. Nykyisin onkin siis enemmän aikaa esimerkiksi yhdistystoimintaan ja harrastuksiin.

– Vapaa-aika kuluu kesäisin mökkihommissa. Joskus tuli pelattua golfia, mutta nykyään käytän sen ajan muuhun. Talvisin matkustellaan vaimon kanssa aika paljon – eri kulttuurit, historia ja luonto kiinnostavat, kohteita ovat olleet esimerkiksi Pääsiäisaari, Uusi Kaledonia ja Svalbard eli Huippuvuoret. Muita mielenkiinnon kohteita ovat ainakin musiikki, valokuvaus, maalaustaide ja viinit, Appel luettelee.

– Elämään kuuluu vahvasti myös suurperhe ja suku, josta löytyy vaimon ja neljän lapsen lisäksi yhdeksän lastenlasta sekä kymmeniä serkkuja. Tämä tietää tietysti paljon syntymäpäiväjuhlia ja kuljetustehtäviä!


Kristian Appel

  • Traficon Oy:n erityisasiantuntija ja hallituksen pj.
  • Syntynyt Helsingissä vuonna 1949.
  • Dipl. ins., liikennetekniikka. Helsingin Teknillinen korkeakoulu 1974.
  • Dipl.ekon., Kauppakorkeakoulu Hanken 1981.
  • Traficonin perustaja ja toimitusjohtaja vuosina 1989–2017



Teksti: Harde Kovasiipi