Vuosisadan tie

Tiet ovat tärkeitä meidän jokaisen liikkumiselle ja elinkeinoelämän toiminnalle. Tieverkko on edellytys maan kehitykselle ja vauraudelle sekä tehtyjen matkojen myötä osa mielenmaisemaamme. Tätä taustaa vasten Tieyhdistys järjesti kilpailun vuosisadan tien löytämiseksi. Ehdotuksia vuosisadan tieksi sai jättää Tieyhdistykselle ja Maaseudun Tulevaisuudelle 16.12.2016 saakka. Kilpailuun sai ehdottaa mitä vain Suomalaista tietä, jolla kokee olevan erityistä merkitystä esimerkiksi historian, kulttuurin tai elinkeinoelämän kannalta. Runsaasta ja monipuolisesta ehdokastarjonnasta valittiin 11 ehdokasta varsinaiseen kilpailuun.

 

Avoin äänestys

Varsinainen kilpailu toteutettiin kaksiosaisena nettiäänestyksenä Maaseudun Tulevaisuuden verkkosivuilla. Yhdestätoista ehdokkaasta kolme eniten kannatusta saanutta tietä pääsi kesä-elokuussa 2017 järjestettyyn finaaliäänestykseen. Finalistit ovat Harjutie (Yhdystie 4792 Punkaharjulla), Päijänteen saaristotie (seututie 314 ja 612 Asikkala-Sysmä-Luhanka ) ja Raatteentie (Yhdystie 9125 Kokkojoki-Raate). 

”Ensimmäisen äänestyksen tuloksissa yllätti maisemateiden suuri suosio” kertoo Nina Raitanen Suomen tieyhdistyksestä. ”Suomalainen tiestö on tärkeä matkailuelinkeinojen kannalta ja toimii hyvänä alustana uudenlaisille tulevaisuuden matkailupalveluille ” Raitanen jatkaa.  Kauniisti maastoon linjatut tiet korostavat teiden merkitystä vapaa-ajan vietossa.  Tiet mahdollistavat pääsyn silmiä hiveleviin maisemiin ja vievät erilaisiin kokemuksiin tai elämyksiin. Vierailija muodostaa usein taajamista ja paikoista mielikuvan tieltä aukeavan maiseman kautta. Loppukilpailuun päässyt kolmikko kertoo tarinaa Suomen historiasta ja nykyhetkestä sekä tuottaa kulkijoilleen monia arvokkaita muistoja tulevaisuuteen.  

Vuosisadan tie -kilpailun finaali järjestettiin juhannusviikon ja elokuun 25 päivän välillä, jolloin yleisö pääsi äänestämään vuosisadan tien kolmesta finalistista. Finalisteista tehtiin myös esittelyvideot, jotka löytyvät tämän sivun alalaidasta. Voittaja julkistettiin 31.8.2017 Tieyhdistyksen 100-vuotisjuhlassa Helsingissä.

 

Maisematie vei voiton

Punkaharjun Harjutie voitti kilpailun selkeällä erolla muihin finalisteihin. Tien vahvuuksiksi voidaan lukea tien vaiheikas historia, tien varrelta löytyvät kiinnostavat matkailukohteet, tieltä avautuvat maisemat ja tietä ympäröivä upea luonto.

© Yrjö Utti 2017 

Savonlinnan kaupungin teknistenpalveluiden johtaja Harri Halko kiittää kansaa ja Maaseudun tulevaisuuden lukijoita Harjutien saamasta tunnustuksesta.

”Harjutien perustamistyöt toteutti luonto viimeisen jääkauden myötä. Ihminen on käyttänyt harjua liikkumiseen jo vuosisatoja, mutta merkittävämpiin tien rakennustöihin ryhdyttiin 1700-luvulla. Voitaneen todeta, että sen aikainen rakennustekniikka säästi harjumaiseman tuleville sukupolville. Nykyisellään Harjutie palvelee alueen matkailu- ja palvelutoimijoita ja heidän asiakkaitaan. Liikuttaessa Harjutiellä voi nauttia luonnon kauneudesta, tuntea mielenrauhaa ja kun oikein keskittyy, niin voi jopa kuulla vuosisatojen taakse hevosten hirnahtelun ja kavioiden kopseen sekä vankkureiden pyörien kolinan. Aika menettää merkityksen ja voi todeta: Tällä tiellä tärkeintä ei ole määränpää, vaan matka.” kertoo Harri Halko.

Kilpailussa annettiin kokonaisuudessaan yli 7000 ääntä.  Finaalissa Harjutie sai 42 % äänistä, Raatteentie 30 %, ja Päijänteen saaristotie 28 %.

 

Finalistien esittelyvideot

Punkaharjun harjutie

Päijänteen saaristotie

Raatteentie

 

Vuosisadan tie -kilpailun kaikki ehdokkaat olivat:

Harjutie (Yhdystie 4792 Punkaharju)

Päijänteen saaristotie (Asikkala-Sysmä-Luhanka, seututiet 314 ja 612)

Raatteentie (Yhdystie 9125 Kokkojoki–Raate)

Valtatie 4 (Helsinki–Utsjoki)

Mökkitie

Valtatie 21 (Tornio-Kilpisjärvi)

Tallinmäki–Virojoki-tie (Maantie 3513)

E18 Turku–Vaalimaa (valtatie 1 – kehä III – valtatie 7)

Helsinki-Tampere moottoritie (valtatie 3 Helsinki-Tampere)

Tuusulan rantatie (Paikallistie 11609)

Tarvontie (valtatie 1 Munkkiniemi–Gumböle)